Hvert år er det flere ansatte som tar fagbrev både innen gjenvinning og som yrkessjåfører – og ikke alle har utdannelse fra før.
Det er ikke alle som er klar over det, men dersom man har fem års relevant praksis kan man ta fagbrev uten utdannelse og lærlingtid. I høst har fem ansatte hos Perpetuums avdeling for gjenvinning i Tromsdalen tatt fagbrev – fire av dem som privatister.
Håvard Kruse (50) og Thorleif Thjømøe (36) er lastebilsjåfører hos Perpetuum, og er to av dem som har tatt fagbrev som privatist. Erfaringene de har gjort seg er veldig positive.
– Jeg har jobbet som sjåfør i 23 år, men ante ikke om muligheten for å ta fagbrev. Allerede på min første dag i Perpetuum ble jeg oppfordret til å ta fagbrev, sier Håvard.
Thorleif har også lang fartstid som sjåfør. Han kommer fra en langt større bedrift, og setter pris på det litt mindre miljøet hos Perpetuum.
– Det føles veldig fint å ikke bare være et tall på en liste, men å faktisk bli sett og ha et navn, sier Thorleif.
– Og arbeidsmiljøet er fantastisk, med god takhøyde og ingen filter, legger Håvard til.
Det er tydelig at de trives med jobben og i arbeidsmiljøet. Begge setter pris på at Perpetuum satser på kompetanseutvikling hos de ansatte.
Privatister: Håvard Kruse og Thorleif Thjømøe er erfarne sjåfører som begge har tatt fagbrevet som privatist i år. De stortrives hos Perpetuum.
Perpetuum satser på kompetanseheving
Perpetuum har det i sin strategi og som en del av sine mål, at kompetansen til de ansatte skal heves. Dette innebærer både økonomiske kostnader og krever mye tid, men resultatet er verdt det.
– Den stoltheten vi ser hos våre ansatte når de kommer ut med bestått fagprøve er så verdt det, sier Rolf Arne Johansen, direktør for gjenvinning i Perpetuum.
Det er Opplæringskontoret i Tromsø som får tak i nye lærlinger og sørger for at lærlingene får den kompetansen de skal ha.
– Opplæringskontoret er nøkkelen for oss i forhold til kompetanseheving til fagbrev, både for lærlinger og privatister, sier Rolf.
12 fagbrev på halvannet år
12 ansatte har tatt fagbrev hos Perpetuums avdeling for gjenvinning de siste 1,5 årene; syv i Tromsdalen og fem på Stormoen. Noen har tatt fagbrev som yrkessjåfører og andre innen gjenvinningsfag. Noen har tatt fagbrevet som privatister, mens andre har gjennomgått lærlingprogrammet.
Rolf Arne skulle ønske de kunne ta inn enda flere lærlinger, helst to i året, men de er vanskelige å få tak i.
– Arbeidsoppgavene her er ikke like attraktive når unge skal velge seg plass til arbeidspraksis. Men fra de som kommer hit får vi tydelige signaler på at de trives, sier han.
Fokus på utvikling: Rolf Arne Johansen er med på å oppfordre alle ansatte til å ta fagbrev, og forteller at kompetanseheving er en viktig del av Perpetuums strategi for å lykkes.
Fagbrev gir yrkesstolthet
I Perpetuum oppfordrer de alle ansatte til å ta fagbrev om de har muligheten. Dette gir ansatte goder som høyere lønn, og Perpetuum kan dokumentere ansattes kompetanse, noe som er viktig. Likevel er det yrkesstoltheten til de ansatte som er viktigst, ifølge Rolf.
– Vi har sjåfører som kommer inn og sier at de «bare er en sjåfør», men fagbrevet gir de eierskap til jobben og stolthet over jobben de gjør. Det er bra for de ansatte, men også for oss, smiler Rolf.
Han sier at mange av sjåførene allerede har den kompetansen som trengs, men mangler fagbrevet, og da hjelper Perpetuum dem med å få papirene på plass.