Johannes er en av Perpetuums mange problemløsere

Utrustet med en maskinpark av topp standard sendes Perpetuums operatører ut på en rekke ulike oppdrag. – Du må kunne snu på femøringen og tenke selv, sier Johannes Giæver (25).

Johannes Giæver er på oppdrag på Tromsø Havn. Et cruiseskip har lagt til kai og trenger bistand med å få tømt en tank. 25-åringen har vært operatør i Perpetuum i to og et halv år. Han synes jobben er spennende og liker at arbeidshverdagen er variert.

– Du vet aldri helt hva dagen bringer. En dag drar vi på cruisebåt, sånn som i dag. Det er jo gøy, forteller han entusiastisk.

Til jobben har han med seg en 4-aklset sugebil som har en egenvekt på ca 20 tonn og en totalvekt på 32 tonn. Bilen fungerer også til spyling – da med en vanntank på 2000 liter og hele 170 bar trykk. Dette er favorittverktøyet til Johannes, og han viser den stolt frem mens han venter på at mannskapet ombord på skipet skal bli klar til å ta i mot slangen.

– Jeg har til og med vasket den, så den er klar til fotografering.

David Jensen @jensenmedia 4376
Nyvasket: Johannes har vasket favorittbilen for anledningen.

– Du må kunne snu på femøringen

Som operatør må du være fleksibel og ha god logisk forståelse, i tillegg til å kunne operere kjøretøyet.

– Du må kunne snu på femøringen og tenke selv. Hvis ikke står du der med skjegget i postkassa den dagen du må løse en oppgave selv. Alle oppdrag er forskjellig, så man vet ikke alltid hva utfallet blir, påpeker Johannes.

Perpetuum har en maskinpark av topp standard. Som operatør benytter du bilene til så å si alt du gjør – og med dem følger mange ulike muligheter.

operatør på jobb
Variert arbeidsdag: Johannes er på oppdrag for Tromsø Havn. Her fester han slangen på sugebilen.

 

– Vi jobber med vakuum i bilene våre. Så du må lære deg alle de små teknikkene med å bruke bilen, og med å bruke vakuum. Det er som en stor støvsuger, forklarer Johannes om sugebilen.

Han viser frem panelet med knapper som han bruker for å utføre jobben.

– I utgangspunktet har vi to moduser – vi har trykk og vi har vakuum. En huskeregel er at trykk er farlig, vakuum er trygt. 

Med disse bilene må du ha ADR-bevis – transport av farlig gods. Dette får du som operatør i Perpetuum. 

Johannes skyter inn at de også skapbilen innebærer mye spennende jobb, til tross for at sugebilen er favoritten.

– Med skapbilen henter vi syrer, gass, peroksider – alt av kjemikalier du kan tenke deg. Jo farligere, jo artigere synes jeg da, sier han.

Perpetuum sugebil
Store krefter: Sugebilene til Perpetuum har vakumpumpe med en kapasitet på 1800 m3 per time, og en totalvekt på 32 tonn.

– Det beste med jobben er samholdet

Arbeidshverdagen er spennende, men det som gjør at Johannes alltid har lyst til å dra på jobb er kollegaene.

– Det beste med jobben er samholdet med kollegaene mine. Det er det som gjør dagen, sier han.

Grunnkunnskapen må være på plass for å kunne utføre jobben, men ifølge Johannes er ikke kollegaene vanskelig å be om hjelp om en skulle trenge det.

– Det er alltid en eller annen som har svaret på det du lurer på, så man får alltid jobben gjort!

Siste Nyheter: